عنوان مقاله ای است که به رفع مشکلات تحصیلی فرزندان می پردازد . دوره متوسطه یکی از دوره های حساس ، مهم و موثر در زندگی فردی و اجتماعی است . این دوره به سبب ماهیت زیستی ، اجتماعی و روانی دانش آموزان در مقایسه با سایر دوره های تحصیلی ،
ممیزات و مشترکاتی دارد و دارای طیف وسیعی است که با بخشی از قلمرو کودکی مرتبط است . در این دوره معمولا نوجوان در سنین 12 تا پایان 17 سالگی با مسایل و مشکلاتی رو به رو است که این مسایل بر روند تحصیلی فرد اثر می گذارد و مسیر تحصیلی او را تحت شعاع قرار می دهد . از جمله مسایلی که بر فرایند تحصیل این گروه سنی تاثیر گذار است ،مساله ی بلوغ است .
شروع دوره بلوغ معمولا از دوره راهنمایی می باشد . ساختار تحصیل این دوره با دوره اپتدایی از نظر کتابهای درسی و حجم آن ها ، معلم ، ..... تفاوت هایی دارد . دروس تا حدود زیادی تخصصی می شود . به همین علت برای هر درسی دبیر جداگانه ای اختصاص می یابد . از طرف دیگر تفاوت در ساختار آموزش مدارس راهنمایی باعث می شود تا دانش آموزان با قوانین جدید مواجه شوند که همگی مسایل و مشکلات تازه ای را برای فرا گیران به بار می آورد.
خصوصا دانش آموزانی که از یک برنامه ریزی صحیحی بر خوردار نباشند بیشتر دچار مشکل می شوند . در دوره متوسطه باز هم مساله تخصصی تر شده و بر حجم کتابها نیز افزوده می شود . از نظر انجام تکالیف ، معیار های دوره راهنمایی و دبیرستان به کلی با دوره اپتدایی متفاوت است . .
در این دوره مسئولیت انجام تکالیف بیشتر بر عهده دانش آموزان است . در این دوره دیگر دانش آموز برای انجام دادن تکالیفش انتظار دریافت مهر صد آفرین ندارد ، و چنانچه نوجوان یا جوان در این دوره ها به صورت خودکار و به موقع به وظیفه اش عمل نکند از حرکت یاد گیری در کلاس همگام با همکلاسی ها و گروههای همدرسی خود فاصله می گیرد ،و از آنها عقب می افتد به طوری که هر روز میزان این عقب افتادگی افزایش می یابد .
این مقاله همچنین به عواملی که در عقب ماندگی و مشکلات تحصیلی اثر گذار است می پردازد ،که اهم عوامل عبارتند از : 1- خانواده آشفته 2- درگیری جوانان و نوجوانان با اولیاء 3- گرایش به بعضی از رشته های خاص 4- عدم اعتدال والدین در زمینه های رفتاری ، گفتاری ، شخصیتی و روحی – عاطفی در برخورد با اعضای خانواده 5- تحقیر و سرزنش و مقایسه فرزندان با دیگران 6-تبعیض قائل شدن بین فرزندان 7- نداشتن انگیزه کافی برای تحصیل 8-عوامل فرهنگی و محیطی 9- عوامل اقتصادی و مادی خانواده که مانع فعالیت برای یاد گیری می شود . 10-روش تدریس نادرست و امکانات ناکافی آموزشگاهی و آزمایشگاهی 11-روش تحصیل و مطاله نادرست یاد گیرنده 12-بیماریهای جسمانی که تحلیل برنده نیروی فراگیر است 13- بیماریها و اختلالات عاطفی 14- مشکلات شدید خانوادگی و بیماریهای والدین یاد گیرنده15 - اختلالات خاص یاد گیری و...
راه حل ها :
همکاری و هماهنگی مدرسه و خانواده ، حساسیت در مورد غیبت های دانش آموز و ارتباط با دوستان –نداشتن توقع بیش از حد از جوانان و نوجوانان –تشویق آنان در زمینه پیشرفت تحصیلی ، بررسی نیازهای دانش آموزان در مدرسه ، توجه به تفاوتهای فردی از نظر هوش ، استعداد ، علاقه و انگیزه و دیگر تواناییهای فراگیر ، یافتن علت و عوامل ایجاد کننده مشکلات تحصیلی و تلاش در جهت رفع و بهبود آن ، برنامه ریزی و تصمیم گیری صحیح تحصیلی و شغلی ، دادن خط فکری صحیح ، منطقی و عقلانی به دانش آموزان ، تاکید بر داشتن برنامه درسی نظام یافته به صورت روزانه و هفتگی توسط فراگیر ، یاد دادن روش صحیح و موثر مطالعه و طرز یاد گیری دروس مختلف دوره متوسطه ، ایجاد انگیزه در امر تحصیل و یاد گیری ، تقویت اعتماد به نفس در فرزندان ، آشنایی فراگیران با تواناییها ، قابلیتها و محدودیتهای خود ، تشکیل کلاسهای جبرانی و تقویتی ، بررسی و تحلیل نمره های درسی در هر نوبت و ارتباط موثر و مفید والدین با مدرسه . به امید روزی که فرزندان این مرز و بوم دارای تحصیلات عالی باشند .
بر گرفته از کتاب : مشکلات جوانان و نو جوانان نوشته ابو القاسم اکبری